4 Μαΐου 2012

Δυτική Κρήτη: ακατάλληλα κτίρια που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα

του Θάνου Τσατσουλή / thanos.tsa10@ymail.com
Αντιπροέδρου Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Τα προβλήματα που συναντά κανείς πηγαίνοντας σε υπηρεσίες της Δυτικής Κρήτης είναι χρόνια, αλλά δυστυχώς οι αρμόδιοι κωφεύουν.

Αρχίζοντας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποκλείετε το 2012 άλλο δημόσιο κτίριο να βρίσκεται σε αυτή την ελεεινή κατάσταση. Οι χώροι του είναι απίστευτα μικροί για το αριθμό  των πολιτών που δέχονται καθημερινά, αυτό όμως είναι το μικρότερο κακό. Ρίχνοντας μια ματιά στις φωτογραφίες θα διαπιστώσει κανείς τη εγκατάλειψη που υπάρχει από το κράτος είτε αυτό λέγεται Υπουργείο είτε Δήμος, είτε Περιφέρεια. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν αναφορές πολλών Λιμεναρχών που έχουν υπηρετήσει κατά καιρούς στα Χανιά αλλά ..φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Το Λιμεναρχείο Χανίων έχει χαρακτηρισθεί κατεδαφιστέο και λίαν επικίνδυνο προ εικοσαετίας αλλά παρ’όλα εξακολουθεί ύστερα από 20 χρόνια να φιλοξενεί Λιμενικούς και  συναλλασσόμενους πολίτες. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι τουλάχιστον ανθυγιεινές. Τρωκτικά και διαφόρων ειδών έντομα βρίσκονται σε καθημερινή βάση και δυστυχώς οι απολυμάνσεις  δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα λόγω της παλαιότητας και της εν γένει κατάστασης του κτιρίου. Επίσης υπάρχουν φθορές στην ταράτσα του κτιρίου με αποτέλεσμα μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση να πλημμυρίζουν τα γραφεία.  Δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος από την κείμενη νομοθεσία χώρος φύλαξης κρατουμένων. Το ότι δεν έχει πάθει κάποιο σοβαρό ατύχημα κάποιος συνάδελφος η κάποιος πολίτης είναι θαύμα. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο σαφώς και κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους θέλοντας και μη. Άραγε η διεύθυνση κτιριακών υποδομών τι έχει να πει για όλα αυτά;

Το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και οι Λιμενικοί Σταθμοί Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων, Κισσάμου, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, που αντισταθμίζονται χάριν του φιλότιμου που δείχνει το προσωπικό.

Τα περιπολικά σκάφη της Δ.Κρήτης αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έλλειψη καυσίμων,  τον δεξαμενισμό και τον καθαρισμό τους, που έχει ως  αποτέλεσμα την κατά καιρούς ακινητοποίηση τους ή την περιορισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τους.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Λ/Σ Αγίας Γαλήνης είναι απαράδεκτες και από άποψη λειτουργικότητας και από άποψη υγιεινής (στο κτίριο έχει χρησιμοποιηθεί αμίαντος!!!!!!!).

Επίσης μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται στα περιπολικά αυτοκίνητα της δυτικής Κρήτης, λόγω της μη τήρηση των απαιτούμενων service και  αλλαγές ελαστικών, ώστε να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των επιβαινόντων.

Όσον αφορά τις προτάσεις κάποιων για κλείσιμο του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου θα ήθελα να θυμίσω σε εκείνους που το πρότειναν ότι:

Το Κ.Λ. Χανίων έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον Ελλαδικό χώρο. Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής πραγματοποιούνται  παράνομες ενέργειες στις νότιες και δυτικές ακτές (λαθρομετανάστευση, λαθρεμπόριο κλπ), και καθώς αποτελεί το νοτιότερο άκρο του Ελλαδικού χώρου, έχει ανάγκη από αυξημένη αστυνόμευση τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου χώρου.

Επίσης ο κόλπος της Σούδας χαρακτηρίζεται από αυξημένη επικινδυνότητα για τρομοκρατικές ενέργειες, λόγω της ύπαρξης της Νατοϊκής βάσης και του Ναυστάθμου Κρήτης, όπου και ελλιμενίζεται μεγάλος αριθμός  αεροπλανοφόρων και λοιπών στρατιωτικών πλοίων.

Στο λιμάνι της Σούδας  που  είναι μια απ τις δύο κύριες πύλες εισόδου για τη Κρήτη, παρατηρείται αυξημένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Χανίων σε συνεργασία με τον αστυνομικό σκύλο ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών και το γραφείο ασφαλείας, έχουν φέρει το Κ.Λ. Χανίων μέσα στις πρώτες θέσεις  ανάμεσα στις Λιμενικές Αρχές της χώρας, σε δικογραφίες ναρκωτικών.

Το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Χανίων κατά τη διάρκεια των συστηματικών ελέγχων που κάνει, προβαίνει σε ένα μεγάλο αριθμό νηοψιών σε εμπορικά πλοία που πλέουν κυρίως στα νότια της Κρήτης για την καταπολέμηση έκνομων ενεργειών.

Για τους παραπάνω λοιπόν αλλά και άλλους λόγους το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κ.Λ. Χανίων θα πρέπει να αναβαθμισθεί τόσο με έμψυχο δυναμικό, όσο και με τη κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να μπορεί να φέρει εις πέρας την δύσκολη αποστολή του.

Οι Λιμενικές Αρχές της Δυτικής Κρήτης όπως καταλαβαίνετε έχουν πολλά προβλήματα και  θα πρέπει οι  αρμόδιοι να ασχοληθούν  επιτέλους σοβαρά με αυτά.

Δείτε επίσης

Ο συνάδελφος Κουκιάς Νικόλαος για το Ν.4336/2015

124

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.