5 Απριλίου 2024

Αυθαίρετες ερμηνείες περί αποζημίωσης πενθημέρων

Παρερμηνείες, που δεν συνάδουν αφενός με την ορθή και χρηστή διοίκηση και αφετέρου με την υφιστάμενη νομοθεσία, προκλήθηκαν με το ΑΠ: 2822.302/23392/2024/01-04-2024 Γενικό Έγγραφο της ΓΔΟΥ/ΔΟΔ/ Τμ. Μισθοδοσίας με θέμα «Παροχή διευκρινήσεων επί της καταβολής των αποζημιώσεων για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες καθώς και για εργασία πέραν του πενθημέρου».

Στο ανωτέρω Γενικό Έγγραφο μνημονεύονται άρθρα και εδάφια του Π.Δ. 68/2003 (ΦΕΚ.71/21-03-2003) “Κανονισμός ωραρίου εργασίας Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.)”.

Από μια απλή ανάγνωση των σχετικών συνάγεται το συμπέρασμα ότι το Έγγραφο της ΓΔΟΥ/ΔΟΔ/Τμ. Μισθοδοσίας, διατυπώνει αυθαίρετες ερμηνείες περί των προϋποθέσεων αποζημίωσης για την εργασία πέραν του πενθημέρου.

Προκειμένου να μην αναλωνόμαστε σε ερμηνείες επί των ερμηνειών και καταλήγουμε σε υποκειμενικές κρίσεις, που καμία νομική υπόσταση δεν έχουν, παραθέτουμε αυτούσια:

Άρθρο 2 του Π.Δ. 68/2003:

Ορισμοί

Παρ. 1. Υπηρεσίας πέραν του πενθημέρου: Είναι εκείνη που η ώρα έναρξης ή λήξης της περιλαμβάνεται ημερολογιακά στο Σάββατο ή στην Κυριακή.

Παρ.3 Νυχτερινή Υπηρεσία: Είναι κάθε υπηρεσία που εκτελείται μεταξύ της 22.00 νυχτερινής ώρας και της 6:00 πρωινής ώρας. Η νυκτερινή αλλαγή (βάρδια) θεωρείται εργασία της ημέρας λήξης αυτής.

Όπως σαφέστατα προκύπτει ο νομοθέτης ορθά διαχωρίζει τις έννοιες της υπηρεσίας πέραν του πενθημέρου και της νυχτερινής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτές η ώρα έναρξης ή η ώρα λήξης της εργασίας συμπεριλαμβάνεται ημερολογιακά μέσα στο Σάββατο ή την Κυριακή για να θεωρηθεί εργασία πέραν του πενθημέρου και άρα το στέλεχος δικαιούται να αποζημιωθεί για την πενθήμερη εργασία.

Αναφορικά με τη νυχτερινή αλλαγή (βάρδια), στην παρ.3 του άρθρου 2 του ίδιου Π.Δ. (και όχι σε αυτήν της πενθήμερης εργασίας) διευκρινίζεται ότι λογίζεται ως υπηρεσία της ημέρας λήξης αυτής.

Η συγκεκριμένη διευκρίνιση καθίσταται απαραίτητη προκειμένου να τακτοποιηθεί τόσο το θέμα υπολογισμού των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, καθώς προκύπτει η ανάγκη υπολογισμού των συνολικών ωρών εργασίας, που υπολογίζονται ξεχωριστά για την εβδομαδιαία και το Σαββατοκύριακο όσο και για τον υπολογισμό του μηνιαίου ορίου των ωρών αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά την αποζημίωση για την εργασία πέραν του πενθημέρου.

Συνεπώς, ο επιχειρούμενος συνδυασμός αυτών των δύο παραγράφων-εννοιών μόνο ως σκόπιμη παρερμηνεία μπορεί να θεωρηθεί διότι ΞΕΚΑΘΑΡΑ αφορούν δύο διαφορετικά ζητήματα.

Επιπλέον των παραπάνω, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η ΓΔΟΥ/ΔΟΔ σε προηγούμενη απάντησή της αναφορικά με τα παραπάνω, διευκρίνιζε ότι:  “[…] το εν λόγω στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σαφέστατα και καθίσταται δικαιούχος της ειδικής αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, καθώς παρείχε πραγματική εργασία εντός της Κυριακής για το χρονικό διάστημα 22.00-23.59 αυτής.

Υποκειμενικές κρίσεις, προσωπικές απόψεις ή ακόμη και ο διακαής πόθος ορισμένων δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το υφιστάμενο νομικό καθεστώς και ως Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. καλούμε την ΓΔΟΥ/ΔΟΔ/Τμ. Μισθοδοσίας να προβεί στην άμεση ανάκληση του εν λόγω Γενικού Εγγράφου.

Κάνουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία αυθαίρετη ερμηνεία να πλήξει κεκτημένα δικαιώματα, ιδιαιτέρως όταν αυτά αφορούν κατακτήσεις, μετά από συνδικαλιστικούς αγώνες των στελεχών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής!

Δείτε επίσης

Τελευταία προειδοποίηση…Δεν πάει άλλο!

1.437 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Κληθήκαμε σήμερα, όπως γνωρίζετε, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση της Κυβέρνησης για τις ανησυχίες που …