9 Μαΐου 2025

Ψήφιση σ/ν “Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ε.Δ. | Ποιες διατάξεις αφορούν το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου “Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις”.

Ποιες διατάξεις αφορούν το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή:

🔹Το κόστος της ιατρικής επίσκεψης, της νοσηλείας και κάθε είδους ιατρικής πράξης σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής βαρύνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

🔹Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν υποχρεούνται σε συμμετοχή στις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

——————————————————————

Οι παραπάνω διατάξεις τροποποιήθηκαν μετά την παρέμβαση της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα

 

——————————————————————

🔹Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν καταβάλλουν συμμετοχή για καρδιοχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές ιατρικές πράξεις, καθώς και για παιδοκαρδιοχειρουργικές και παιδοκαρδιολογικές επεμβάσεις των τέκνων τους σε δημόσιο νοσοκομείο.

🔹Σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά τα οποία εξυπηρετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα, αναγνωρίζονται κατά σειρά προτεραιότητας δικαιούχοι, αμέσως μετά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα προστατευόμενα μέλη τους, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

🔹Καθορισμό των θέσεων νοσηλείας, σε κλίνη Α΄ θέσης για τους αξιωματικούς, σε κλίνη Β΄ θέσης για τους ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς και σε κλίνη Γ΄ θέσης για τους λοιπούς δικαιούχους.

🔹Καθολική πρόσβαση όλων των Ελλήνων πολιτών στη διακλαδική Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

🔹Καλύπτεται πλήρως από την Υπηρεσία η δαπάνη της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των συζύγων τους, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου. Διευκρινίζεται ότι μετά τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις συζύγους τους, η αμέσως επόμενη προτεραιότητα αποδίδεται στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

🔹Δημιουργία Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παιδιών στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών με σκοπό την πρόληψη, ανίχνευση, αξιολόγηση και θεραπευτική παρέμβαση σε τέκνα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και η παροχή συμβουλευτικής στις οικογένειές τους.

🔹Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που προγραμματίζεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε Σ.Ν. άλλης φρουράς από αυτή στην οποία υπηρετούν, λόγω μετάθεσης, δικαιούνται για τη μετάβαση και επιστροφή τους αποζημίωση σύμφωνα με το π.δ. 200/1993 (Α΄ 75).

🔹Οι ιατροί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής λαμβάνουν αποζημίωση για την ειδική απασχόληση που εκτελούν στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (Σ.Ν.) και στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.

🔹Μετά την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος της μετάθεσης, οι ειδικοί ιατροί και νοσηλευτές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μετατίθενται ή αποσπώνται, κατόπιν αίτησής τους σε στρατιωτικό νοσοκομείο οιουδήποτε κλάδου, μετά από απόφαση ή γνώμη αντιστοίχως του αρμοδίου συμβουλίου μεταθέσεων και εφόσον προβλέπονται θέσεις για το ανωτέρω προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

🔹Έκδοση και χορήγηση στα στελέχη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.

Δελτία ταυτότητας στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που τελούν στην ενέργεια εφοδιάζονται και με ειδικά δελτία ταυτότητας, που χορηγούνται από την υπηρεσία τους αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση.

Οι κατατασσόμενοι στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή δεν παραδίδουν στις αρχές κατάταξής τους το δελτίο ταυτότητάς τους και εξακολουθούν να εφοδιάζονται με υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση.

Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία, τα αναγραφόμενα στοιχεία, τα αρμόδια όργανα, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την έκδοση και χρήση, επανέκδοση και παράδοση των ειδικών δελτίων ταυτότητας υπηρεσιακής χρήσης των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τα ειδικά δελτία ταυτότητας του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διατηρούν την ισχύ απόδειξης της ταυτότητας προσώπου μέχρι την παραλαβή από αυτούς των δελτίων ταυτότητας Ελλήνων πολιτών ή το αργότερο έως και τις 3.8.2026.

Δείτε επίσης:

Διατάξεις ν.5187/2025 που αφορούν το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Δείτε επίσης

Γραμματεία Γυναικών Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. – Πώς ξεκίνησε αυτός ο δρόμος

61