Μεγάλη έκπληξη μας προκάλεσε η ανακοίνωση της Ε.Π.Λ.Σ.Ν. Πελοποννήσου για το ωράριο εργασίας κατά την οποία και εγκαλεί την Ομοσπονδία για τις ενέργειές της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την Ε.Π.Λ.Σ. Ν. Πελοποννήσου για τα στελέχη που εργάζονται εντός της εβδομάδας σε υπηρεσία γραφείου και σκοπού, σκάφους, εξωτερικής υπηρεσίας και για το προσωπικό που απουσιάζει νόμιμα, κάνοντας χρήση των προβλεπόμενων αδειών, να προσμετρείται για το λογισμό του ωραρίου εργασίας, η Ομοσπονδία τις υιοθέτησε στο ακέραιο και τις υπέβαλε στον Υπουργό, προκειμένου πάνω σε αυτές να θεσπιστεί ένα νέο καθεστώς που θα διασφαλίζει την αποζημίωση πέραν του πενθημέρου.
Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μπορούν να ενταχθούν διατάξεις που έχουν οικονομικό αντίκρισμα όπως είναι αυτή της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου.
Σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 4 του ΠΔ 68/2003 «Κανονισμός ωραρίου εργασίας Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.» που αφορά στην Ημερήσια Ανάπαυση (ρεπό) και συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό προσχέδιο του νομοσχεδίου, μετά την παρέμβασή μας ορθά αποσύρθηκε, διότι ουσιαστικά έθετε τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) σε μόνιμη αμφισβήτηση με κίνδυνο να χάνονται.
Εάν το προτεινόμενο άρθρο δεν είχε αποσυρθεί και κατέληγε προς ψήφιση και εφαρμογή, θα ήμασταν αντιμέτωποι με τα εξής δεδομένα:
- Σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο, δεν θα ήταν υποχρέωση της υπηρεσίας η χορήγηση της Ημερήσιας Ανάπαυσης (ρεπό), ενώ στο μέχρι σήμερα ισχύον Π.Δ. αναγράφει «Η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική εντός της εβδομάδας που γενάτε το δικαίωμα λήψης της». Επομένως στην τροποποίηση είχε αφαιρεθεί η λέξη «υποχρεωτική».
- Ασάφεια ως προς το χρονικό όριο καταβολής των οφειλόμενων ρεπό. Ενώ αρχικά η Ημερήσια Ανάπαυση (ρεπό) χορηγείται εντός 15νθημέρου, στην συνέχεια χορηγείται σε ένα μήνα, ακολούθως αναφερόταν εντός τριμήνου, για να καταλήξει το ίδιο άρθρο να αναφέρει «…εντός προθεσμίας ενός έτους».
- Δεν θα διασφαλιζόταν η μη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όταν ο προϊστάμενος έχει μεγάλο χρονικό διάστημα στο δικαίωμα χορήγησης των οφειλόμενων ρεπό.
- Δεν διευκρινιζόταν ο όρος «πρόσθετη εργασία» και ποιος την καθορίζει.
- Ασάφεια ως προς το ερώτημα ποιος δίνει τελικά τα οφειλόμενα ρεπό. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας όπου υπηρετεί το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ ή ο προϊστάμενος της νέας Υπηρεσίας.
- Δεν δικαιολογείται αυτός που δημιούργησε τα οφειλόμενα ρεπό να μην μπορεί να τα χορηγήσει και να απαιτείται να χορηγηθούν από τον προϊστάμενο της νέας υπηρεσίας που δεν έχει και ευθύνη της μη χορήγησης.
- Δεν οριζόταν ο όρος «αντικειμενικά δυνατή» και θα νομιμοποιούνταν περιπτώσεις που δε θα είναι αντικειμενικά δυνατή η χορήγηση των οφειλόμενων ρεπό με αποτέλεσμα την απώλειά τους.
Με την προτεινόμενη διάταξη είναι ξεκάθαρο ότι θίγονταν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων ενώ δεν στοιχειοθετούνταν με σοβαρά επιχειρήματα οι λόγοι της εν λόγω πρότασης.
Η Ομοσπονδία σεβόμενη τους δημοκρατικούς θεσμούς και στο πλαίσιο του διαλόγου με τις 18 τοπικές Ενώσεις κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για το Νομοσχέδιο του Υ.Ν.Α.Ν.Π. ζήτησε την κατάθεση προτάσεων.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν υιοθετήθηκαν άμεσα και υπεβλήθησαν στον κ. Υπουργό ζητώντας διασφάλιση του χρόνου παραμονής στον τόπο συμφερόντων από τα 8 στα 10 έτη αλλά και διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας ,υπέρ των στελεχών που υπηρετούν σε Σαμοθράκη, Θάσο και Κύθηρα.
Σ’ αυτή τη βάση δημοκρατίας και αξιοποίησης κάθε φωνής και κάθε πρότασης θα συνεχίσουμε.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΥΡΑΝΗΣ Κωνσταντίνος ΤΣΙΑΝΟΣ Παναγιώτης