13 Φεβρουαρίου 2013

Το ΥΝΑ βάζει πλώρη για ιδιωτική εκπαίδευση

To κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης προωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκδίδονται άμεσα ένα Προεδρικό Διάταγμα και δύο υπουργικές αποφάσεις, εκ των οποίων η μία από κοινού με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εφαρμοστεί νομοθεσία που έμενε “στα χαρτιά” από το 2003 και το 2006.

Με τις ενέργειες αυτές ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών σχολών στη ναυτική εκπαίδευση που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΑΕΝ και τα ΚΕΣΕΝ. Πρόκειται για τις ΝΕΚΕ ( Ναυτική Επαγγελματική Κατάρτιση και Επιμόρφωση ).

Το θέμα είχε θίξει επανειλημμένα ο εφοπλισμός με το επιχείρημα ότι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τη ζήτηση που υπάρχει για το ναυτικό επάγγελμα και έχει η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της εκτόξευσης της ανεργίας για τους νέους στα επαγγέλματα της στεριάς.

Σύμφωνα με το Ν 3450/2006 η φοίτηση στις ΝΕΚΕ θα είναι τετραετής και θα συναποτελείται από δύο εξάμηνα εκπαίδευσης σε πλοίο ενώ οι ιδιωτικές αυτές σχολές δεν θα υπάγονται σε καμία εκπαιδευτική βαθμίδα.

Πρόσβαση στις ΝΕΚΕ κατάρτισης θα έχουν οι απόφοιτοι γενικού λυκείου ή των ναυτικών λυκείων ή φοιτητές ΤΕΙ που θα βρίσκονται στο δεύτερο κύκλο σπουδών τους. Επίσης στις ΝΕΚΕ επιμόρφωσης θα έχουν πρόσβαση όσοι θέλουν να αποκτήσουν ελληνικά αποδεικτικά επαγγελματικής κατάρτισης όπως συμβαίνει σήμερα με τα δημόσια ΚΕΣΕΝ.

Η φοίτηση στις ΝΕΚΕ σύμφωνα με το άρθρο 18 του ίδιου νόμου θα < καταλήγει σε χορήγηση τίτλου αποφοίτησης που δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω απόκτησης διπλώματος πλοιάρχου ή μηχανικού ΕΝ αντίστοιχα εφόσον πληρούνται και οι λοιπές αποφάσεις της προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας >.

Σήμερα οι απόφοιτοι των ΑΕΝ αποκτούν δίπλωμα ανθυποπλοίαρχου και  τρίτου μηχανικού αντίστοιχα.

Με το υπό έκδοση ΠΔ θα καθορίζεται το περιεχόμενο, η διαδικασία και ο τρόπος άσκησης της εποπτείας, οι υποχρεώσεις των ΝΕΚΕ προς την εποπτεύουσα αρχή, οι διοικητικές κυρώσεις που θα επιβάλλονται από αυτή σε περίπτωση μη σύννομης λειτουργίας.

Ο ΥΝΑ θα προχωρήσει επίσης στην έκδοση μίας υπουργικής απόφασης για το παράβολο που θα καταβάλει ο ιδιοκτήτης της ΝΕΚΕ το οποίο στο νόμο του 2003 είχε οριστεί στα 500 ευρώ και του 2006 στο 10.000 ευρώ με πρόβλεψη για αναπροσαρμογή με Υ.Α.

Τέλος η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προσδιορίζει μεταξύ άλλων, τη διαδικασία για τη χορήγηση της άδειας δημιουργίας ΝΕΚΕ, τις αναγκαίες υποδομές της, τη διδακτέα ύλη, τα προσόντα των εκπαιδευτών.

Με την ίδια ΚΥΑ θα προβλέπεται ο φορέας από τον οποίο θα ελέγχει τη διασφάλιση της ποιότητας στη ναυτική εκπαίδευση που θα παρέχεται από τη ΝΕΚΕ.

www.imerisia.gr

Δείτε επίσης

SOS των λιμενικών για το μεταναστευτικό: «Κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση στην Κρήτη»

345 Στην ανακοίνωσή τους, οι λιμενικοί επισημαίνουν ότι οι ροές στο νησί συνεχίζονται σε καθημερινή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.